21.11.24: Svjetski dan ribarstva: Održivo ribarstvo kroz akvakulturu i ISO standarde

21.11.24: Svjetski dan ribarstva: Održivo ribarstvo kroz akvakulturu i ISO standarde

Svjetski dan ribarstva, koji smo obilježili 21. studenog, podsjeća nas na važnost jednog od ključnih elemenata održivog upravljanja i zaštite naših morskih resursa – akvakulture. Akvakultura igra presudnu ulogu u zadovoljavanju rastuće globalne potražnje za morskim plodovima, smanjujući pritisak na divlje ribarstvo i osiguravajući održivost ribarskog sektora.

Kroz primjenu međunarodnih standarda poput HACCP-a, ISO 14001 i ISO 9001, stvaramo temelje za odgovorno i transparentno poslovanje koje štiti okoliš i promiče kvalitetu. Pogledajmo ključne činjenice koje ističu značaj održivih praksi u akvakulturi: 

1. Globalni rast akvakulture: 
Prema izvješću Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO’s State of World Fisheries and Aquaculture 2022), više od 50% svjetske proizvodnje ribe sada dolazi iz akvakulture. Ovaj rast naglašava sposobnost industrije da zadovolji sve veće potrebe za morskim plodovima dok pridonosi očuvanju divljih ribljih populacija. 

2. Raznolikost vrsta: 
Akvakultura uključuje uzgoj širokog spektra vrsta, od riba poput lososa i pastrve do školjkaša poput kozica i kamenica. Ova raznolikost podržava prehrambene navike različitih kultura i povećava otpornost industrije na ekološke i tržišne izazove (FAO, 2022). 

3. Održivost okoliša kroz ISO standarde: 
Primjena standarda poput ISO 14001 osigurava da akvakulturne operacije koriste tehnike koje minimaliziraju utjecaj na okoliš. Primjeri uključuju integrirane multi-trofičke akvakulture i sustave recirkulacije koji smanjuju otpad i potiču zdravlje morskih ekosustava (FAO’s Blue Transformation initiative). 

4. Prehrana i sigurnost hrane: 
Akvakultura osigurava ključne izvore proteina i esencijalnih nutrijenata za milijune ljudi. Implementacija HACCP-a unutar sustava akvakulture jamči sigurnost hrane, čime se štiti zdravlje potrošača i povećava povjerenje u proizvode (WHO Guidelines on Aquaculture Food Safety). 

5. Ekonomija i zapošljavanje: 
Akvakultura doprinosi ekonomskom razvoju obalnih zajednica, pružajući radna mjesta i podršku malim proizvođačima. Implementacija ISO 45001 štiti radnike i omogućuje sigurno radno okruženje. 

Unatoč napretku, izazovi i dalje postoje – prekomjerni izlov, degradacija staništa i bolesti u akvakulturi zahtijevaju našu pažnju. Kao lideri u implementaciji ISO standarda, ICR Adriatica aktivno sudjeluje u stvaranju rješenja koja podržavaju održivost i sigurnost u ribarstvu i akvakulturi. 

Na ovaj Svjetski dan ribarstva, pozivamo sve dionike da zajedno radimo na očuvanju naših oceana. Kroz odgovornu primjenu standarda i inovativnih praksi možemo osigurati budućnost u kojoj naši morski resursi napreduju, a koristi akvakulture uživaju buduće generacije. 

Zajedno za održivu budućnost!

(Izvori: FAO – The State of World Fisheries and Aquaculture 2022, WHO Guidelines on Aquaculture Food Safety, FAO’s Blue Transformation initiative) 

Comments are closed.